dinsdag 30 september 2008

Portet Diana




Ik blijf niet bezig hoor, met steeds maar weer afbeeldingen van 'mijn laatste schilderles'. Deze nog even, en dan is het klaar. Diana was het model, een Braziliaanse schone, vriendin van Anne, Hollandse schone. En die Diana, wauw, daar kun je best een tijdje naar kijken. Voor ik het wist zat ik haar in mijn schildershoofd te koppelen aan Bob, mijn vriend de gescheiden man, die nu in mijn huis zit. Ik wil best een paar portretjes maken van hun samen, voor in hun huis. Is toch gezellig?

Over een uur of wat vliegen we naar Mallorca, naar Ink, Menzo's zus, en haar vriend Ed en zoon Michael. We hebben een appartementje niet ver van hun huis, en ik heb erg veel zin in weekje zon, zee, zwemmen, gezellig met hun, lopen, fietsen, scooteren, visjes eten. Hoort nog een beetje bij de zomervakantie, want door Obama'08 waren we gedwongen onze trip in juli in te korten. En het moede lichaam wil ook wat. Namelijk: leggen! Daarnaast had de geest ook nog wat puntjes. Nieuwe dingen zien, kletsen met Ink en Ed, eiland ontdekken, lezen, Spaans horen brabbelen. And so it goes. Pootooweet.

woensdag 24 september 2008

Die is grappig


Met Andreas naar de lezing van David Sedaris geweest in de Rode Hoed. Het John Adams Institute, de Amerikaanse versie van Goethe en Maison Descartes, had het georganiseerd. Tim Overdiek (voormalig VS- en VK-correspondent NOS journaal) deed de introductie van de kleine Amerikaanse licht-slissende humorschrijver.


Druk op een knopje en hij gaat los; stel een vraag en hij gaat lekker verder waar hij gebleven was. Hij las een aantal verhalen voor waar ik erg om moest lachen, klik hier om een idee te krijgen van zijn stijl.

Hij brak door via voorlezen op de radio, daarna wilde iedereen hem hebben. Hier zie je hem voorlezend bij David Letterman. Sedaris' geheim is vooral zijn zelfspot. Zet zichzelf aan de lopende band in de zeik, dat ie niets kan, dat ie nergens goed in is behalve in triviale zaken en voor de meest simpele dingen afhankelijk is van zijn vriend Hugh, met wie hij al 17 jaar samen is. "Ik heb veel geld maar ik heb geen idee hoe ik er bij kom, dat weet Hugh."

Ik kende hem nog niet en ben blij dat Andreas me op hem heeft geattendeerd. Ik heb zijn nieuwe boek When You Are Engulfed by Flames gekocht en laten signeren. Naar verluidt heeft hij die titel (en het verhaal erbij) gevonden in Japan, waar ze extreem voorzichtig zijn qua aansprakelijkheid en veiligheid - Andreas vertelde me dat er op straat zelfs bordjes hangen met bv een tekeningetje waaruit blijkt dat je beter niet je sigaret op ooghoogte van kinderen kunt houden - en deze titel betreft een instructie voor Wat te Doen als je opgevreten wordt door een vuurzee. Ik weet niet waarom we dat in Nederland niet hebben.

Vandaag ga ik naar Astrid, gezellig, en vanavond een telefonisch interview voor Verjaardagsportret.nl. Twee teksten voor Restaurant Lute zijn af, waaronder een kort verhaal over Marlies Dekkers.

Per 1 oktober heb ik drie dagen per week een werkplek bij Women At Work, een club zelfstandige ondernemers, op de Nieuwe Kerkstraat vlakbij de Amstel. Hoe cool is dat?!?! Als ik 'mijn kantoor' uitloop ben ik binnen 50 stappen op de witte brug naar de Kerkstraat toe. Dat is al reden genoeg om er te gaan zitten. Desnoods typ ik telefoonboeken over, I don't care. ;-)

De bedoeling is natuurlijk om teksten te schrijven, corrigeren, vertalen en dat men mij daarvoor netjes gaat betalen. Moet nog wel de wereld inlichten dat ze kunnen aanbellen, bij me. Dat komt nog wel. Intussen ga ik rustig door met de dingen die nu al lopen.

woensdag 17 september 2008

Vegimite, Houtskoolstudie & Twee Grote W's


Sinds twee weken heb ik weer schilderles. Natuurlijk bij mijn ouwe trouwe Juf, Marianne. Ze heeft een prachtig atelier in een oude school in West, die al 30 jaar dienst doet als atelierruimte voor kunstenaars.

Het valt mij op dat ik een groot deel van mijn nieuwe leven (na mijn laatste werk ben ik al 2,5 week Werkloos, met een grote W, en sinds dit weekend ook verhuisd naar Menzo, ik Woon nu dus samen, ook weer zo'n grote W en die twee W's leveren niet alleen de WW op maar ook echt even tijdelijk een nieuw leven, mijn enige vaste grond is mijn Menzo, mijn Mac, mijn vrienden en familie en de serie Scrubs) in ateliers doorbreng. Is het niet bij Marianne in de Bonairestraat, dan is het wel bij Edith en Maurice in Atelier Open waar we afgelopen zaterdag een heel gezellig Australisch ontbijt hadden, met Vegimite*, zalig kleffe dadelwalnotencake, Weetabix met fruit en melk en Meetpie. Met als tafelgenoten o.a. Jose, eindredacteur bij Elsevier en Sandra, CFO van Fabchannel, een station dat live-registraties uitzendt via Internet, voor Paradiso. Australische gastheer Damien woont hier al drie jaar en is inmiddels een echte Amsterdammer; ook hij doet allerlei spannende dingen op internet met een klein groepje vrienden. Zoals een nieuw concept dat nog niet online is: Postboard.nl, waarop je zoals in de supermarkt briefjes kunt plakken voor aan/verkoop van spullen en diensten. Goed idee, ben benieuwd.

Met Maurice en Edith ben ik bezig met de voorbereidingen voor Verjaardagsportret.nl, waarbij we iemand portretteren in schets, schilderij, diagram en tekst - dit alles in een mooie grote lijst met passepartouts. Kan leuk zijn ook voor huwelijken, jubilea, sportverenigingen, bedrijven.

Afgelopen maandagavond was Peter het model. Peter is lid van Marianne's eigen portretgroep, een club profi kunstenaars die al sinds jaar en dag elke week samenkomen om te tekenen en schilderen. Het was heerlijk om te doen. Eerst een aantal studie-oefeningen in houtskool, om te leren kijken - kijken is het belangrijkst bij schilderen. Voor 75% moet je concentratie en je blik gericht zijn op het model, voor 25% op je doek.



In die houtskoolfase moest ik eerst weer wennen aan het idee dat de ogen op de helft zitten van een hoofd - en dus niet, zoals je als kind altijd tekende, bovenaan het hoofd. Het is ongelooflijk, maar de driehoek waarmee gecommuniceerd wordt (ogen tot en met mond) is vele malen kleiner dan je denkt. De reden dat je bij het tekenen automatisch meer ruimte aan die driehoek geeft is omdat je als mens niet hoeft te kijken naar 'oninteressante' delen van het gezicht zoals voorhoofd en wangen om te begrijpen wat iemand zegt of voelt. Het resultaat is dat de afmetingen niet kloppen en dat het portret niet 'lijkt'.

Na die oefening gingen we in kleur werken; Peter heeft een prachtige teint (een gezonde blos) die zich goed leent voor het gebruiken van allerlei kleurmengseltjes. We kregen er vijf: permanent roze, citroengeel, phtaloblauw, ultramarijn en titaanwit.



Dit was de tussenfase. Notice how I cowardly nog even wacht met de ogen - die zijn het moeilijkst vind ik, en ze kunnen alles verpesten. Dat zie je ook in de eindfoto bovenaan - die helaas niet scherp is.

Op dit moment vind ik schilderen het leukst van alles wat ik doe; werk komt wel weer maar is er even niet. Hardlopen is ook iets waar ik nu weer veel tijd voor heb, en ook dat vind ik heel fijn om te doen en het plan is om elke dag even te gaan. En daarnaast heb ik 2 a 3 schrijfklusjes die heel leuk zijn en hopelijk leiden tot meer.

Qua werk heb ik de NPS gemeld dat ik weer beschikbaar ben, Dirk-Jan van Made In The 60's 70's 80's gevraagd of hij me kan inseinen als er een nieuwe reeks komt, afgezien van solliciteren bij Kunstof TV (weekendwerk, wil ik niet meer), RTL Z verslaggeving afgezegd, en een open sollicitatie gestuurd naar een TV-bedrijf in Amsterdam-Noord. Lijkt me geweldig om op de fiets naar het werk te kunnen in plaats van in de auto naar Hilversum. Maar: dan moet de club mensen daar natuurlijk wel heel leuk zijn. Ze hebben nog niet gereageerd op mijn mail en dat vind ik wel een slechte zaak.

Dit weekend met Menzo de verhuizing afmaken en dan hoop ik dat mijn nieuwe leven weer een beetje als het oude voelt.

*Vegimite is de vega-versie van Marmite. Naar verluidt staat er in alle Australische keukenkastjes een grote pot. Op de boterham, een dun laagje, en Damien eet het elke ochtend als ontbijt. Ik ben er niet mee opgegroeid, en het lukt me niet te achterhalen wat er lekker aan is; het stinkt en smaakt vooral naar zout. Maar wel weer heel grappig, zo'n cultuurverschil.

dinsdag 16 september 2008

Nog meer Obama'08

Ik moet toch nog even wat filmpjes kwijt.
Deze is van Joost en mij, in de rij voor het Pepsi Center, waar de Democratische Conventie werd gehouden. Geeft een beeld van hoe groots het was, en wat voor types er zoal rondliepen.

donderdag 11 september 2008

Floris en Saoirse

Your pictures and fotos in a slideshow on MySpace, eBay, Facebook or your website!view all pictures of this slideshow


Deze week was ik twee daagjes bij Floris en Saoirse, in Luxemburg. Floris is nu twee-en-een-half, en hij gaat naar de Baby Poussins, de creche waar Saoirse ook is begonnen. Floris is zo'n vreselijk lief jongetje, zo ontzettend leuk en gezellig en vrolijk en grappig. En Saoirse is ook oneindig lief en zoet. Ik ben verliefd op allebei en ik ging weg met een grote steen in mijn maag.



We zijn 's middags even in het park geweest.

woensdag 10 september 2008

Mile High


...en nog maar een lading van de avond van de speech van Obama:



maandag 8 september 2008

Obama'08 - meer foto's


















Weer thuis

Weer thuis, en bij, uit coma. Fijn om er weer te zijn. En hoewel werkloos heb ik het meteen weer druk met van alles: Verjaardagsportret.nl (later meer), interview Marlies Dekkers voor een boek van restaurant Lute, ik moet weer verder aan Boek, nieuwe reeks schilderlessen vangt aan, moet schilderijen inlijsten, heb opeens een nieuwe verslaving in de vorm van Scrubs (in een weekend kun je 20 afleveringen zien) en verder veel etentjes en gezelligheid. En 'dingetjes' regelen.

En dan moet ik ook nog alle filmpjes van Obama'08 erop zetten - vreemd genoeg lukt dat niet. Dan nog maar wat foto's...